معبر:وبلاگ تخصصي دفاع مقدس
آخرين مطالب

پیکر شهید برونسی کشف شد

همه دوستان من

برگی از خاطرات یک شهید( روزه بی سحری )

باز دلم هوای شلمچه کرده است

لحظه شهادت دو بسیجی

اتفاقی در یک قدمی اسارت

شهادت از نگاه خبرنگاران جهان

خدا این بچه‌های نیم وجبی را شهید کند

روایتگری ارثیه ی مادر(س) است

چشمان بارانی جوانان در شلمچه

به همه بگو اینجا دهلاویه است!

وقتی مرتضی موجی شد!

آداب زیارت نور

اولین گزارش از سفر به مناطق جنگی(2)

اروند؛ جایی که دیوانه‌ام می‌کند

اولین سفرنامه مناطق جنگی

پندهای رهبر برای روایتگران نور

25 هزار زائر سرزمين‌هاي نور در دزفول اسكان مي‌يابند

آنجا که دلم جاماند...

در جمع زائران سرزمین نور ...

آرشيو مطالب

ارديبهشت 1390
فروردين 1390
اسفند 1389
بهمن 1389
دی 1389
آذر 1389
آبان 1389
مهر 1389

پيوندهاي روزانه

گوگل
کیت اگزوز ریموت دار برقی
ارسال هوایی بار از چین
خرید از علی اکسپرس
الوقلیون
آرشيو پيوندهاي روزانه

پيوندها

استخاره با قرآن کریم
خرید پستی
اس ام اس فلسفی عاشقانه
سمپادی ها
زن کاملا عريان در خيابانهاي اصفهان!!+عکس[7427] »عجب قليوني ميکشه اين دختره واي واي[2814] »اينم لحظه کشف حجاب در تيم ملي ايران +عکس[3555] »اين زن بخاطر بزرگي سينه اش اخراج شد!+عکس[3413] »آيا خواهر نيوشا ضيغمي رو ديديد؟[2823] »افزايش قد بصورت نامرعي و ارزان[349] »تصاوير ناياب دختران مانتو پوش در تهران[2595] »حرکت جالب دو دختر 17ساله خوشگل+عکس[2477] »مدرسه دخترانه يهوديان در تهران (عکس)+1391[4483] »لباس اين خانوم هر روز کوتاه تر مي شود ! / عکس[2621] »عشوه جنجالي شيوا بلوريان+عکس[5314] »تصوير يک خانم بي حجاب از صداوسيماي ايران[4375] »شوهر بي ريخت بهنوش بختياري+عکس[5467] »عکس همسر آرايش کرده قهرمان المپيک ايران[2426] »دختر ايراني موتورسوار با شلوار و لباس تنگ+عکس[2414] »تيم فوتبال دختران پرسپوليس قبل از انقلاب+عکس[1212] »عکس لخت شدن يک خانم در فرودگاه[2742] »عکس صحنه اي که سانسور شد![2206] »تصاوير ناياب دختران مانتو پوش در تهران[1864] »تصاوير خيلي ناجور از شناي مختلط در مازندران[2319] »خانمها اين عکس را نبينند[2033] »تفاوت حمام زنان و مردان / عکس[1433] »دختر هندي خوشگل در ايران غوقا کرد+ عکس زيبا[2637] »حرکت جالب دو دختر 17ساله خوشگل+عکس[1350] »ماجراي زن بهداد سليمي در المپيک لندن روشد+عکس[1855] »عکس سمر بازيگر زيباي عشق ممنوع با يک مرد ايراني[1701] »عکس ليلا بلوکات و خواهراش[605] »دختر جنجالي در مسجدالحرام + عکس[4007] »زايمان يک دختر در حمام+ عکس[4371] »با اين دختر ازدواج کنيد و جايزه بگيريد+عکس دختر[3567] »آدرس فيس بوک و تصوير الناز شاکردوست+عکس[3618] »ببين اين دختر خوشگله رو مي پسندي؟[5053] »ماجراي زن طلاق گرفته+عکس[2600] »زن کاملا عريان در خيابانهاي اصفهان!!+عکس[7427] »عجب قليوني ميکشه اين دختره واي واي[2814] »اينم لحظه کشف حجاب در تيم ملي ايران +عکس[3555] »اين زن بخاطر بزرگي سينه اش اخراج شد!+عکس[3413] »آيا خواهر نيوشا ضيغمي رو ديديد؟[2823] »افزايش قد بصورت نامرعي و ارزان[349] »تصاوير ناياب دختران مانتو پوش در تهران[2595] »حرکت جالب دو دختر 17ساله خوشگل+عکس[2477] »مدرسه دخترانه يهوديان در تهران (عکس)+1391[4483] »لباس اين خانوم هر روز کوتاه تر مي شود ! / عکس[2621] »عشوه جنجالي شيوا بلوريان+عکس[5314] »تصوير يک خانم بي حجاب از صداوسيماي ايران[4375] »شوهر بي ريخت بهنوش بختياري+عکس[5467] »عکس همسر آرايش کرده قهرمان المپيک ايران[2426] »دختر ايراني موتورسوار با شلوار و لباس تنگ+عکس[2414] »تيم فوتبال دختران پرسپوليس قبل از انقلاب+عکس[1212] »عکس لخت شدن يک خانم در فرودگاه[2742] »عکس صحنه اي که سانسور شد![2206] »تصاوير ناياب دختران مانتو پوش در تهران[1864] »تصاوير خيلي ناجور از شناي مختلط در مازندران[2319] »خانمها اين عکس را نبينند[2033] »تفاوت حمام زنان و مردان / عکس[1433] »دختر هندي خوشگل در ايران غوقا کرد+ عکس زيبا[2637] »حرکت جالب دو دختر 17ساله خوشگل+عکس[1350] »ماجراي زن بهداد سليمي در المپيک لندن روشد+عکس[1855] »عکس سمر بازيگر زيباي عشق ممنوع با يک مرد ايراني[1701] »عکس ليلا بلوکات و خواهراش[605عکس هاي دختر بازيگر در فيلم موهن توهين به حضرت محمد(ص آشنايي با نرم افزار هاي چت . ودوستيابي : آشنايي با نرم افزار هاي چت . ودوستيابي
music3nter
انتظارحاضر
زندگی زیباست...
Economic jihad
همت مضاعف پارسیان
کیت اگزوز
زنون قوی
چراغ لیزری دوچرخه

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان دفاع مقدس و آدرس mabar.LoxBlog.com لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





مترجم وبلاگ معبر

پايگاههای دفاع مقدس

سایت جامع دفاع مقدسامتداددیار رنجپایداریپایگاه فرهنگی و اطلاع رسانی مفقودین و شهدای گمنامپایگاه تخصصی ادبیات دفاع مقدسپایگاه اطلاع رسانی فرهنگ ایثار و شهادتپایگاه اطلاع رسانی قربانیان سلاح‌های شیمیاییچهار دیپلماتلوگوی نشریه پلاک هشت

پايگاههاي جنگ نرم

تیم جنگ نرم ایرانیان

نشانه‌‌شناسی سینمای دفاع مقدس

همانقدر که دفاع هشت‌ساله ما یک نبرد ویژه بود، گفتن از آن خصوصاً به زبان هنر نیز نیاز به ظرافت‌ها و ویژگی‌هایی خاص دارد.

و ‌‌باید کوشید تا در آثار سینمای دفاع مقدس چنان خون تازه‌ای را به جریان بیندازیم تا یاد آن هیچ‌گاه از جوشش نیفتد و چون فرزند خلفی برای حادثه کربلا همواره زنده و جاوید باقی بماند. ‌

بدیهی است که درصورت بی‌توجهی به اصول جدی و ساده‌انگاری، به سرعت و چنان غیرمنتظره مخاطب خود را از دست خواهیم داد که حتی تصور آن نیز دشوار خواهد بود. ‌‌در زمان جنگ اقتضای زمان این بود که تمام رسانه‌ها و تمام هنرها رنگی از حماسه ‌به‌خود بگیرند که اجبار، این بود و این را زمانه ایجاب می‌‌کرد ‌‌اما پس از جنگ این روند باید قطع شده و یک خیزش فرهنگی عظیم برای تبیین هنر پایداری انجام می‌گرفت که... .

از اینها که بگذریم باید پذیرفت که افسوس خوردن بر گذشته و ‌ای کاش گفتن دردی از ما دوا نخواهد کرد و ما باید با توجه به نوین‌ترین فاکتورها و تازه‌ترین مطالعات برای جبران مافات به میدان وارد شویم. ‌

نشانه‌شناسی سینما رشته‌ای کم و بیش جدید در زمینه مطالعات نظری سینماهاست. ‌‌نشانه‌شناسی یا نقد نشانه‌شناسی، ‌‌فیلم را به‌عنوان یک زبان یا نظام زبانی مرکب از علائم تفسیری که شامل تصویر شاخص‌ و نمادهاست مورد بررسی قرار می‌دهد. ‌‌تصویر، ‌‌بازنمود شیء است. ‌‌شاخص، نشانه‌ای است که نقش کارکردی برای شیء تصویر که در فیلم پیدا شده، ‌‌پیشنهاد می‌کند. ‌‌نماد نشانه‌ای است که معنا یا مفهومی را جدا از معنای ذاتی خود شیء تلقین کند؛ ‌‌مثل صلیب که نماد مسیحیت است، در سینمای دفاع مقدس چفیه و پلاک، ‌‌نمادی از رزمندگان شده است.

 


معبر

ادامه مطلب
علي سعادت | 11:42 - 15 آبان 1389برچسب:نشانه‌‌شناسی سینمای دفاع مقدس,
+ |
آسیب شناسی سینمای امروز دفاع مقدس

 

جبهه های امروز دفاع


اگر به کلام حضرت امام خمینی (ره) معتقد باشیم ، همان طور که در پیامشان پس از پذیرفتن قطعنامه 598  فرمودند:

"...جنگ ما جنگ عقیده است و جغرافیا و مرز نمی شناسد و ما باید در جنگ اعتقادیمان ، بسیج برزگ سربازان اسلام را در جهان به راه اندازیم..."

اگر سخنان دوراندیشانه مقام معظم رهبری را در طول این 20 سال به خاطر داشته باشیم که از نخستین ماههای ولایتشان ، همواره بر تهاجم و جنگ فرهنگی دشمن علیه انقلاب و ایران تاکید داشته و دارند،

 

و اگر اعتراف برخی از سردمداران فکری غرب را از یاد نبریم مانند سخن رییس وقت بنیاد ملی برای دمکراسی (NED) وابسته به سازمان CIA که در گزارش سال 1996 نوشت :

معبر

ادامه مطلب
علي سعادت | 19:44 - 13 آبان 1389برچسب:آسیب شناسی سینمای امروز دفاع مقدس,
+ |
یک پلان از سینمای دفاع 'مقدس'

آنچه كه در اين يادداشت به آن پرداخته مي شود نگاهي گذرا و كوتاه به پديده اي است كه تا كنون فقط در جغرافياي سرزميني ايران رخ داد است و نمونه يا مشابهي خارج از اين مشاهده نشده است.

سينماي ايران بخش عظيمي از محتواي مادي ومعنوي خود را مديون ‍ژانر دفاع مقدس است. هر چند اين نوع فيلم سازي در سالهايي كم رنگ و يا با بي مهري مسئولين وقت روبرو شده اما به همت عوامل و دست اندركاران اين سينما تنور آن گرم وروشن نگاه داشته شد.

سينماي جنگ

در ابتدا لازم است كه بيان شود آنچه كه تحت عنوان سينماي دفاع مقدس مطرح مي شود امري متفاوت با سينماي جنگ است. زيرا كه اين سينما در عرصه جنگي متعالي بوجود آمد و رشدكرده اما سينماي جنگ محصول مبارزاتي است كه معمولا اهداف مادي عامل بوجود آورنده آن بوده است.
در سينماي جنگ چند عامل براي قوام وپي ريزي يك فيلم به كار گرفته مي شود :
1.نگاه به سينما براي به تصوير كشيدن صحنه هايي هيجان آور واكشن
2. نشان دادن توان و قدرت بالاي يك مجموعه نظامي در قالب سينما
3. ضعيف نشان دادن دشمن به منظور تحقير
4. يا در مواردي زورگو و اشغال گر نشان دادن طرف ديگر براي جلب ترحم و دلسوزي مخاطب
5. پرداختن به تقبيح كشتار مردم و از بين بردن انسانها و زندگي آنها
نمونه آثار سينمايي ژانر جنگ را ميتوان در فيلم هايي چون "راههاي افتخار"ساخته استنلي كوبريك ، "نجات سرباز رايان" ،"غلاف تمام فلزي" ويا "جوخه " اليور استون مشاهده كرد.
براي همين است كه به طور كلي تصويري سياه وتاريك از تمامي جنگ ها به نمايش در مي آيد اما اين موضوع با توجه به سينماي دفاع مقدس تغيير كرد و رنگ بوي ديگر ي به خود گرفت.
به همين خاطر است كه شهيد آويني بيان مي كند: همه جنگ ها بد است مگر جهاد فى سبيل اللّه و لذا چون دفاع مقدس ما مسلخ و مقتل عُشّاق و عرصه حضور دليران حق پرستى چون همت و خرازى و ديگران كه از مقام خليفة الهى بشر دفاع مى كردند، بوده است سينماي دفاع مقدس ما با سينماي جنگ تفاوتهاي آشکار و بارزي دارد و اگر اينچنين نبود وظيفه سينماگران نيز آن بود كه به جاي مهاجر و ديده بان و سفر به چزابه ، غلاف تمام فلزى بسازند و نظام نيهيليستى ارتش هاى دنيا را به استهزا بگيرند.


معبر
ادامه مطلب
علي سعادت | 19:38 - 13 آبان 1389برچسب:یک پلان سینمای دفاع مقدس,
+ |
نخستين جشنواره استاني فيلم كوتاه دفاع مقدس گيلان

مديركل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان گفت: نخستين جشنواره استاني فيلم كوتاه دفاع مقدس گيلان همزمان با دهه فجر در تالش برگزار مي‌شود.

 altبه گزارش سايت ساجد به نقل از خبرگزاري فارس، رسول جلائي شامگاه پنجشنبه در جمع مسئولان اداره‌ها و نهادهاي اين شهرستان در سالن اجتماعات فرمانداري اظهار داشت: جشنواره فيلم كوتاه دفاع مقدس گيلان همزمان با دهه فجر و سالروز عمليات والفجر هشت در مجتمع فرهنگي هنري معراج تالش برگزار مي‌شود.
وي دوران دفاع مقدس را گنجينه‌اي ارزشمند از ارزش‌هاي والاي اسلامي و انساني عنوان كرد و افزود: اين فرهنگ برخاسته از دفاع مقدس توانسته است رويكرد جديدي از واژه‌ها، مفاهيم و ارزش‌هاي متعالي را خلق و ثبت كند.
مدير كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان ترويج و انتقال گفتمان و فرهنگ دفاع مقدس را ضرورت امروز و نياز فرداي كشور دانست.
جلائي تصريح كرد: پايداري، شكوفايي و توسعه روزافزون كشور در تمام عرصه‌ها مرهون خون پاك شهداست و همه در قبال شهدا مسئول هستيم.
وي با اشاره به جايگاه رسانه خاطرنشان كرد: دشمن در جنگ نرم تلاش مي‌كند با به‌كارگيري رسانه‌ها و توليدات صوتي و تصويري اعتقادها و ارزش‌هاي انقلاب اسلامي و در راس آنها دفاع مقدس را هدف قرار دهد و برگزاري اين جشنواره پاسخ محكمي از طرف حافظان خون پاك شهدا است.
مدير كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان خودباوري، ايثار، شهامت، شجاعت و ... را مفاهيم غبار گرفته‌اي بيان كرد كه در انقلاب اسلامي و هشت سال دفاع مقدس تجلي يافتند.
به گفته جلائي دشمن با ايران جنگ كرد تا انقلاب اسلامي را شكست داده و نابود كند اما جنگ انقلاب را صادر كرد.
وي با بيان اينكه در جنگ تحميلي خبرگزاري‌هاي جهان در انتشار بسياري از اخبار واقعيت‌ها را مخدوش كردند، گفت: با اين وجود بسياري از واقعيت‌ها انتشار يافت و موجب صدور انقلاب اسلامي و آرمان‌هاي آن به ديگر كشورهاي جهان شد.
جلائي تصريح كرد: با گذشت بيش از دو دهه از جنگ تحميلي شاهد پيشرفت‌هاي بسياري در كشور هستيم كه تمام مردم و گروه‌ها دور از هر گرايشي آن را مديون و مرهون خون پاك شهدا و جامعه ايثارگري كشور مي‌دانند.
وي با تاكيد بر اينكه همه وظيفه داريم فرهنگ دفاع مقدس را به فرهنگ عمومي جامعه پيوند دهيم، خاطرنشان كرد: الگوهاي موفق جنگ تجميلي بايد اشاعه يابد و در راستاي اين الگوهاي موفق به پيروزي‌هاي ديگري مي‌رسيم.
مدير كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان برگزاري جشنواره فيلم كوتاه دفاع مقدس را فرصت مناسبي براي بهره‌گيري از ابزار فيلم، هنر و توانايي‌هاي هنرمندان گيلاني در راستاي ترويج و اشاعه فرهنگ‌هاي ماندگار و پر ارزش دفاع مقدس اعلام كرد.
جلائي ترويج فرهنگ پايداري و تاكيد بر هوشياري و بيداري در برابر استكبار جهاني، تجليل از نقش بي‌بديل رزمندگان، ايثارگران، جانبازان، آزادگان و شهداي دفاع مقدس، كشف استعدادها و حمايت از فيلم‌سازان جوان، استفاده از الگوهاي بومي جامعه ايثارگري در خلق آثار دفاع مقدس و فراهم كردن بستر مناسب براي حضور فيلم‌سازان در عرصه فيلم دفاع مقدس را از اهدف مهم برگزاري اين جشنواره برشمرد.
وي ادامه داد: جشنواره در دو بخش فيلم كوتاه مستند و داستاني كمتر از 25 دقيقه و بخش ويژه فيلم هشت دقيقه‌اي برگزار مي‌شود.
جلائي با اشاره به اينكه فيلم‌هاي توليدي شركت كننده در اين جشنواره بايد با مصاديق بومي ساخته شده باشند، افزود: فيلم‌هاي ارسالي براي شركت در اين جشنواره بايد از سال 87 به بعد ساخته شده باشند.
وي شهيد و شهادت، ايثار و جانبازي، آزادگان سرافراز، رزمندگان گيلاني، پشتيباني از جبهه‌ها و رزمندگان، نقش اقشار مختلف در جنگ تحميلي و كاروان راهيان نور را موضوع‌هاي اين جشنواره ذكر كرد.
مدير كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان خاطرنشان كرد: فراخوان آثار اين جشنواره از نيمه نخست آبان جاري آغاز مي‌شود و تا پايان دي ماه سال جاري ادامه مي‌يابد ضمن اينكه فيلم‌هاي ارسالي تا دهم بهمن ماه سال جاري از طرف داوران ارزيابي مي‌شوند.
جلائي تصريح كرد: به نفرات نخست تا سوم جشنواره لوح افتخار، تنديس جشنواره و سكه‌هاي بهار آزادي اهدا مي‌شود و از سه اثر مورد تقدير هيئت داوران نيز با لوح تقدير و هدايا تجليل به عمل مي‌آيد.
وي گفت: اين جشنواره توسط اداره كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس گيلان و با همكاري بسيج هنرمندان استان، فرمانداري تالش و اداره‌ها و نهادهاي اين شهرستان برگزار مي‌شود.

معبر
علي سعادت | 0:3 - 12 آبان 1389برچسب:نخستين جشنواره فيلم كوتاه دفاع مقدس گيلان,
+ |
بازيگران برگزيده سينماي دفاع مقدس

بازيگران برگزيده سينماي دفاع مقدس

بيش از دو دهه از پايان جنگ تحميلي مي گذرد . جنگي 8ساله که تأثير زيادي روي تاريخ اين سرزمين گذاشته است. تأثير اين جنگ روي سينماي ايران نيز مثال زدني است. بخش قابل توجهي از تاريخ سينماي ايران در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي را فيلم هاي مرتبط با جنگ و تبعات آن تشکيل مي دهد. سينمايي که به سينماي دفاع مقدس شهرت يافت و توجه جهانيان را نيز به آنچه در خلال و پس از اين جنگ گذشت جلب کرد . آنچه در ادامه مي خوانيد مروري است گذرا بر بازيگران و نقش هاي شاخصي که در تاريخچه سينماي دفاع مقدس ماندگار شدند. ملاک و معيار اين ماندگاري دريافت سيمرغ بلورين بازيگري از جشنواره فيلم فجر و يا ديپلم افتخار از اين ويترين سالانه سينماي ايران است. به جز اينها قطعا بوده اند نقش ها و نقش آفريني هاي ماندگاري که در ذهن و دل علاقه مندان سينما باقي مانده و گوشه اي از رشادت ها و رنج هاي مردم اين سرزمين را در طي سال هاي دفاع مقدس و پس از آن بازتاب داده اند.

پرويز پرستويي

ديار عاشقان

«ديار عاشقان»ساخته حسن کاربخش در رديف نخستين فيلم هاي قابل اعتناي سينماي دفاع مقدس در دهه شصت قرار مي گيرد. «ديار عاشقان »نخستين تجربه بازيگري سينمايي پرويز پرستويي را نيز رقم مي زند. بازيگري با سوابق تئاتر و حضور در چند فيلم کوتاه که با حضور در اين فيلم راه خود را به سوي مناسبات سينماي حرفه اي گشود و بعد ها به يکي از معتبرترين و محبوب ترين بازيگران سينماي ايران بدل شد . پرويز پرستويي در نخستين نقش آفريني حرفه اي خود در آغاز دهه شصت نقش علي را بر عهده دارد که يک سرباز احتياط است. او که آدمي کاملا معمولي است و زندگي خود را در صلح و آرامش گذرانده، تمايلي به حضور در خط مقدم جبهه ندارد و روزها را به کار در آشپزخانه مي گذراند تا آن که با دوست قديمي اش مجتبي که بيسجي است روبرو مي شود . رابطه اين دو و بعد شهادت مجتبي ،علي و ديدگاههايش را متحول مي سازد.
تا پيش از «ديار عاشقان»که در سال 1362ساخته شد،اغلب فيلم هاي مرتبط با جنگ تحميلي را مستندهاي خبري و يا فيلم هايي تشکيل مي دادند که بيشتر به ظواهر جنگ مي پرداختند. اما «ديار عاشقان»و يکي دو فيلم ديگر که همزمان ساخته شدند، درک تازه فيلمسازان از مقوله دفاع مقدس لايه هاي زيرين جنگ و دفاع از ارزش ها را به نمايش گذاردند . بازي روان و ساده پرويز پرستويي در قالب آدمي ساده که با حضور در ميدان جنگ به تعريف تازه اي از مبارزه و دفاع مي رسد، در جذابيت اين فيلم تأثير گذار بود . بعد ها بازي و حضور مقتدر پرويز پرستويي به شمايل ماندگار سينماي دفاع مقدس بدل شد. پرستويي براي بازي در فيلم «ديار عاشقان »برنده لوح زرين بازيگر نقش مکمل مرد از دومين جشنواره فيلم فجر شد. جايزه اي که به نوعي نخستين جايزه بازيگري در جشنواره فجر به حساب مي آيد.چرا که در اولين دوره جشنواره اصلا جايزه اي اهدا نشد و در دومين دوره هم جايزه بازيگر نقش اول به هيچ بازيگري تعلق نگرفت.

خسرو شکيبايي

کيميا

زنده ياد خسرو شکيبايي را به عنوان بازيگري توانمند که اغلب نقش ها را به خود شبيه مي سازد، مي شناسيم . ويژگي هاي رفتار شکيبايي بيشتر مناسب ايفاي نقش کاراکترهاي روشنفکر و احساساتي بود که کلنجارهاي دروني آدم هايي از اين دست را با مهارت به تصوير مي کشيد. اما احمد رضا درويش در فيلم ماندگار کيميا، قالب بازيگري شکيبايي را شکست و با تغيير موقعيت اجتماعي و روش زندگي شخصيت شکيبايي و استفاده از توانمندي هاي او، نه تنها يکي از بهترين فيلم هاي سينماي دفاع مقدس را ساخت که باعث شد تا خسرو شکيبايي يکي از ماندگارترين شخصيت هاي سينمايي دفاع مقدس را خلق کند.
در آغاز جنگ تحميلي، همسر رضا(شکيبايي)باردار است و بايد مورد عمل جراحي قرار گيرد. رضا او را به بيمارستان مي رساند و خود به اسارت قواي دشمن در مي آيد . همسر رضا حين عمل جراحي مي ميرد و شکوه جراحِ فرزند رضا را نجات مي دهد. پس از گذشت 10سال وقتي رضا از اسارت آزاد مي شود پي مي برد که همه اعضاي خانواده اش را از دست داده . حال او در جست و جوي تنها بازمانده خود يعني فرزندش است . کيميا فرزند رضا نزد شکوه در مشهد زندگي مي کند و مشکل اينجاست که شکوه به طور کامل به کيميا وابسته شده است. پس از کش و قوس هاي فراوان عاقبت رضا از حق خود مي گذرد.
بازي بي نظير شکيبايي در نقش رضا، يک فرد عامي اهل خرمشهر در اين فيلم مثال زدني است . در نيمه اول فيلم همچون ديگر نقش آفريني هاي شکيبايي شاهد کاراکتري پر جنب و جوش هستيم که تند حرف مي زند. اما پس از بازگشت از اسارت با شخصيتي کاملا دگرگون شده مواجهيم. شخصيتي آرام که به کندي و سختي حرف مي زند و کمترين تحرکي ندارد . زنده ياد شکيبايي براي ايفاي اين نقش دشوار از ويژگي هاي منحصر به فرد صداي خود نيز بهره فراوان گرفت. حاصل کار سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول مرد از سيزدهمين دوره جشنواره فيلم فجر در سال 1373بود.


معبر

ادامه مطلب
علي سعادت | 13:31 - 11 آبان 1389برچسب:بازيگران برگزيده سينماي دفاع مقدس ,
+ |
تفاوت سینمای دفاع مقدس با سینمای جنگ

اگر جنگ ما نيز از زمره جنگ‏هايى بود كه در اين قرون اخير در كره زمين رخ داده است، بنده خود از نخستين كسانى بودم كه از نظر گاهى مخالف با جنگ فيلم مى‏ساختم.

 

شهيد سيد مرتضى آوينى

 سينماي دفاع مقدس را نبايد با سينماي جنگ يكسان دانست، سينماي جنگ ملزومات و ساختارها و غالب هاي خاص خودش را دارد كه سينماي شكل گرفته با عنوان سينماي دفاع مقدس هيچ يك از آنان را نمي پذيرد.

 سينماي دفاع مقدس را ميتوان مطمئنا منحصر به جنگ تحميلي ايران و عراق دانست چرا که سينماي شكل گرفته پيرامون مساله دفاع مقدس برگرفته از همين واقيت جنگ تحميلي است.

 نماد سینمای ملی و فیلمسازی ایرانی و وجود نماد و نشانه های هویتی ملی – مذهبی در ژانر دفاع مقدس بسيار واضح تر و نمايان تر از ديگر ژانر هاي كار شده در سينماي ايران است و همچنين نقطه آغاز شکل گیری و شروع خلاقیت نسل جدید و جوان فیلمساز بعد از انقلاب اسلامی و نقطه اشتراک نظام جمهوری اسلامی و فیلمسازان قبل از انقلاب برای پرداختن به موضوع دفاع مقدس بعنوان فیلم سینمایی در همين ژانر و آثار سينمايي دفاع مقدس ديده مي شود.

 مسئله جنگ و دفاع مقدس به دليل تحميلي بودن آن و مطرح شدن مسئله دفاع و حفظ ناموس و مملكت باعث شده بود تا تمامي فيلمسازان و هنرمندان به هر شكلي با اين مسئله درگير شوند چرا كه ديگر جنگ با تمام وجوه زندگي مردم جامعه پيوند خورده بود. از زن و بچه گرفته تا پير و جوان همگي خواسته و نا خواسته درگير مسئله جنگ بودند كه ديگر با زندگي روزمره آنان پيوند خورده بود و فيلمسازان و هنرمندان اگر دغده آرمانهاي دفاع مقدس را هم نداشتند به دليل مواجه بودن با اين مسئله به اين موضوع پرداختند.

 آغاز و شکل گیری مباحث هنر دینی و سینمای بومی با چشم انداز جهانی نيز در اين ژانر كليد خورد و دفاع مقدس مسئله اي براي طرح و آغاز اين جريان شده بود و در واقع مسئله دفاع مقدس به دليل ايراني بودن و كاملا بومي بودن آن اذهان را به سمت هنر بومي و هنر ديني سوق داد.

 سردمدار این جریان و رهبری فکری و عملی آن نیز با اندیشه ها و آثار هنرمند شهید سید مرتضی آوینی در سینمای ایران شکل گرفت و در واقع با شروع به کار مجموعه ارزشمند روایت فتح، سینمای دفاع مقدس ایران هویت مستقل خود شناخت.

 اما در مورد سینمای جنگ باید گفت که اساس شکل گیری ژانر جنگ بر دو پایه است:

 

 اول ، نگاه به ژانر جنگ از روی اكشن و قدرت تعلیم دیدگی و بازوان سترگ سربازان و تكاوران و نمایش صحنه های حماسی

 

 دوم ، مذموم بودن كشتن نفوس انسان ها

 بطور مشخص در جنگ جهانی اول فیلمهایی از دسته اول را شاهد بودیم و در جنگ جهانی دوم فیلمهایی که در مورد متفقین ساخته شدند بیشتر از نوع اول و فیلمهایی هم که در مورد متحد ین و نازیها تولید شدند بر پایه دوم استوار بودند.

 ژانر جنگ، همواره یکی از ژانرهای جذاب و مهم سینما به شمار می رود . با شروع جنگ جهانی این ژانر فعالیت خود را با جدیت بیشتری ادامه داد و تا کنون  آثار زیادی در این زمینه ساخته شده است.

 آثاری مثل ((در جبهه غرب خبری نیست)) ساخته لوئیس مایلستون فیلمساز توانای آمریکایی که با این فیلم در سال ۱۹۳۰موفق به کسب جایزه اسکار نیز شد . یا فیلم ((راه های افتخار )) ساخته استنلی کوبریک کارگردان صاحب سبک سینما . کوبریک در این فیلم عده ایی سرباز را نشان میدهد که دولت فرانسه شکست در عملیاتی را به گردن آنها انداخته است  و همچنین فیلم ((جوخه )) اثر الیور استون که از تحسین برانگیز ترین آثار سینمای جنگ می باشد . فیلم های دیگری نیز نظیر(( نجات سرباز رایان)) ،(( غلاف تمام فلزی)) ، ((صلیب آهنی)) و ... ساخته شده اند که همگی در بردارنده وقایع و اتفاقات تلخی از جنگ می باشد.

 در فیلم جنگی، سربازان جنگ یك كشور، قهرمان جلوه می نمایند و در فیلم دیگر، سربازان یا چریك های كشور مقابل افرادی مظلوم و قهرمان به تصویر كشیده میشوند و در هر صورت، همه گونه های جنگی سینما به حالات، حركات، كنش ها و واكنش های جبهه متجاوزین یا جبهه مورد تجاوز قرار گرفته، می پردازند.

 اما سینمای مربوط به جنگ تحمیلی ایران را هم میتوان از جنبه فیلمهایی که در آن ساخته شده است که مطابق با یک زمانبندی تاریخی نیز هست به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد که دسته اول بیشتر در همان ژانر سینمای جنگ قرار میگرفتند و دسته دوم بیشتر در ژانر جدید سینمای دفاع مقدس.

 سینمای جنگ ایران با شروع جنگ تحمیلی فعالیت خود را آغاز کرد و توانست به سرعت در بین مردم به محبوبیت برسد . اکثر فیلم هایی که در اوایل جنگ تحمیلی ساخته می شد با هدف تقویت روحیه عمومی مردم شکل میگرفت به گونه ایی که موضوع اکثر آنها شبیه به هم بود به صورتی که گروهی ارتشی به خاک دشمن نفوذ کرده و پس از نابود کردن تجهیزات آنها با کمترین تلفات به کشور باز می گشتند . البته این عمل در آن برحه زمانی بسیار قابل تحسین بود چون همانگونه که در بالا ذکر شده ساخت اینگونه فیلم ها برای بالا بردن روحیه مردم بسیار لازم بوده است .  فیلم هایی مثل(( پایگاه جهنمی)) ،(( عقاب ها)) ،((برزخی ها)) ، ((گذرگاه)) و .... از این نوع فیلم ها بودند.

 بعد از سپری شدن سال های پر التهاب اولیه جنگ تحمیلی دیدگاه فیلم سازان نسبت به مقوله جنگ عوض شد و فیلم سازان جوانی روی کار آمدند . حاصل این دوران را می توان در فیلم هایی مثل(( دیار عاشقان)) ، ((پرواز در شب)) ،(( دیده بان)) ،(( مهاجر)) و ... مشاهده کرد که بعضاً با استقبال مردم نیز مواجه می شدند . این آثار واقعیات جنگ ، رشادت ها و ایثارهای رزمندگان ایرانی را به خوبی نشان می دهد و به جنبه معنوی دفاع مقدس نیز می پردازد.

 اما از همان آغاز جنگ نیز شهید آوینی با فیلمسازی مستند در جنگ تحمیلی سینمای حنگ ایران را متحول کرد و ژانر و موضوع جدید سینمای دفاع مقدس را با نگاهی متفاوت به مقوله جنگ تحمیلی و حضور رزمندگان اسلام در آن پایه گذاری کرد که بعدها بیشتر توسط شاگردان خودش توسعه یافت.

 نقطه آغاز سینمای داستانی دفاع مقدس نیز فیلم دیده بان حاتمی کیا بود. حاتمی کیا که خود شاگرد مکتب فیلمسازی آوینی بود، اولین فیلم سازی است که در سینمای دفاع مقدس شخصیت پردازی واقع گرایانه را در میان نیروهای خودی جدی گرفت.

 با پایان جنگ تحمیلی فیلم سازان جنگ امکانی برای پرداختتن به برخی از واقعیت ها و شخصیت های خاص جنگ ها، شکست ها و پیروزی ها را به دست آوردند و سینمای جنگ یک دگرگونی مضمونی و محتوایی را تجربه کرد و بیشتر به سینمای دفاع مقدس نزدیک شد.

 اما در خصوص تفاوت های فیلم جنگی و فیلم دفاع مقدس بد نیست به برخی از مهمترین نشانه های این دو نوع ژانر اشاره کنیم.

 رزمندگان دفاع مقدس از جنبه روحی و شخصیتی مقدسین مردم بودند. اینها شهادت را نه به دلیل اینكه اگر خود نمیرند دشمن آنها را می‏كشد و نه به دلیل آن كه خانه و مزرعه شان توسط دشمن ویران شده است و نه به دلیل اجتناب ‏ناپذیر بودن جنگ در دفاع از خانه شان انتخاب کرده بودند بلکه آن را یک امر معنوی و ماورایی می پنداشتند.

 سینمای دفاع مقدس علاوه بر وجود مقدساتی از قبیل اسلام، میهن، ولایت، جهاد، شهادت و... بدلیل وجود سربازان و جنگاورانش مقدس است.

 تفاوت نوع نگاه مردم پشت جبهه که تاثیر بسیار زیادی هم بر فیلم دارد در دفاع مقدس و دیگر جنگ ها نیز قابل تامل است.

 مردم ایران بدلیل نگاه ماورایی و معنوی به جنگ بعنوان جهاد و شهادت به جبهه ها اعزام میشدند و از همین روی مردم خراسان و مازندران و... که بسیار هم از منطقه جنگی دور بودند بیشتر از خود مردم خوزستان و کردستان و... عازم جبهه ها می شدند.

 رزمندگان حاضر در جبهه ها که عملا کارکتر های اصلی فیلمهای جنگی و دفاع مقدس نیز میباشند بدلیل دید قدسی و معنوی که در آنها وجود داشته عملا مضمون فیلم را هم به موضوعات معنوی و دینی سوق میدهند که در نتیجه اکثر فیلمهای دفاع مقدس به نوعی با سینمای دینی و معنا گرا نزدیکی پیدا میکند و گره میخورد در صورتی که در فیلمهای جنگی چنین مساله ای الزامی ندارد.

 فیلم دفاع مقدس اگر بخواهد بعد از جنگ و یا در زمان جنگ هم به مسائل اجتماعی و پس زمینه های جنگی و اثرات آن هم بپردازد به ناچار با مردمی طرف است که خود یا در همین جنگ با همین نوع نگاه حضور داشته اند و یا با همین دید عزیزانشان را به جبهه ها فرستاده اند و یا با آن همراه بودند و لذا دوباره همین سبقه معنوی و قدسی در آن نمایان میشود در صورتی که در فیلم جنگی نزدیکترین موضوع به این جریان را میتوان سینمای دفاع نامید که تنها نشان دهنده مظلومیت و ناچار شدن مردم در برابر هجوم را نام برد که بارزترین نمونه های آن در مورد جنگ جهانی دوم و هجوم وحشیانه نازیها قابل مشاهده است.

 سینمای جنگ، هم كشتن دارد هم كشته شدن، عین جنگ، امّا هم كشتن رزمندگان ما با دیگران فرق داشت و هم كشته شدن آنها، این جا كسی برای لذّت انتقام و خالی كردن گرفتگی‏های روحی شلیك نمی‏كرد و هنگام رفتن از این دنیا با حسرت از آن جدا نمی‏شد.

 هرچند وجه حماسی جنگ بسیار مهم است اما یك بسیجی داوطلب كه چون شیر می‏جنگد و به مرگ لبخند می‏زند، با یك سرباز ویتنامی كه دلی پر از كینه از سرباز آمریكایی دارد و شجاعانه می‏جنگد و همچنین شجاعت یك تكاور آمریكایی كه مست قدرت بازو و اسلحه و احتمالاً شراب انگور است و هر سه شجاعانه می‏جنگند قابل مقایسه نیستند و در این بین تفاوتی وجود دارد كه همان تفاوت سینمای روایتگر دفاع مقدس‏مان است، با دیگر روایت‏ها از جنگ و دفاع، هر سه شجاعند، هر سه می‏دانند هر لحظه ممكن است مرگ آنها را در آغوش گیرد، هر سه خوب می جنگند؛ اما روحیات و انگیزه های جنگیدن آنها با هم تفاوت دارد.

 شهید آوینی میگوید: همه جنگ ها بد است مگر جهاد فى سبيل اللّه و لذا چون دفاع مقدس ما مسلخ و مقتل عُشّاق و عرصه حضور دليران حق پرستى چون همت و خرازى و ديگران كه از مقام خليفة الهى بشر دفاع مى كردند، بوده است سینمای دفاع مقدس ما با سینمای جنگ تفاوتهای آشکار و بارزی دارد و اگر اینچنین نبود وظيفه سينماگران نيز آن بود كه به جای مهاجر و دیده بان و سفر به چزابه ، غلاف تمام فلزى بسازند و نظام نيهيليستى ارتش هاى دنيا را به استهزا بگيرند. 

تفاوت فیلمسازان دفاع مقدس و نوع نگاه آنها به فیلم دفاع مقدس با فیلمسازان جنگی و نگاه آنها به مقوله سینمای جنگ. نوع نگاه فیلمساز دفاع مقدس به این موضوع نگاهی است که با نوع نگاه رزمندگان و ماهیت دفاع مقدس گره خورده است و از همان زاویه به مساله می نگرد که رزمندگان اسلام با جنگ نگاه میکنند و در واقع او تنها زیبایی ها و شکوه و عظمت جنگ را میبیند در صورتی که فیلمساز جنگی به تبع غلبه نگاه مادی بر هنر مدرن تنها زشتی ها وسیاهی های جنگ را میبیند و بازتاب آن است، در صورتی که همین مساله ای را که او میبیند در نگاه هنرمند دفاع مقدس و مخاطبان ایرانی آن چیزی جز خیر و زیبایی نیست چرا که آن مرگ میبیند و این شهادت و...

 از اينرو در بحث دفاع مقدس كه يكي از حساس ترين و مقدس ترين مساله جامعه ما است كه سينما نيز وارد آن شده است به ناچار لزوم دور شدن حديث نفس از آن ديده مي شود و در واقع سينماي دفاع مقدس زماني كه بخواهد روايت گري چيزي غير از انچه كه در دفاع مقدس رخ داده است باشد ديگر سينماي دفاع مقدس نخواهد بود و وارد ژانر سينماي جنگ شده است.

همچنين یک نکته قابل توجه در مورد مساله سینمای جنگ و دفاع مقدس این است که از آنجایی که هرچند سینمای دفاع مقدس در حال حاضر تنها مربوط به جنگ تحمیلی ایران و عراق و فیلمهایی است که در مورد آن ساخته شده اند ولی از آنجایی که تفاوت اصلی این سینما با سینمای جنگ در نوع نگاه فیلمسازان آن است، سینمای جنگ را میتوان حتی در مورد فیلمهایی که در مورد جنگ تحمیلی و دفاع مقدس ساخته شده اند را نیز فیلمهای جنگ خواند و نه دفاع مقدس بعنوان مثال همین نوع نگاه مادی و یا ماورایی فیلمساز است که درفیلم عروسی خوبان (محسن مخملباف) تنها با موجی ها و معلولان و سیاهی هان جنگ روبرو میشویم و در فیلم های روایت فتح (سید مرتضی آوینی) با هجوم انسانها در خیابانهای شهر برای اعزام به جبهه.
 

منبع: پایگاه اطلاع رسانی رجا

معبر
علي سعادت | 13:18 - 11 آبان 1389برچسب:تفاوت سینمای دفاع مقدس سینمای جنگ ,
+ |
فيلم هشت با محوریت ايثار و شهادت ودفاع مقدس تا 20 آبان ماه تمديد شد

فيلم هشت تا 20 آبان ماه تمديد شد


مهلت ارسال آثار به دبيرخانه جشنواره فيلم هشت تا 20 آبان ماه تمديد شد.

 

مهدي مسگران دبير اين جشنواره اظهار داشت: با توجه به درخواست متقاضيان ، اين جشنواره كه بر اساس برنامه هاي پيش بيني تا تاريخ 20 مهرماه پذيرش آثار داشت تا 20 آبان ماه تمديد شد.

 

 

وي افزود: اختتاميه اين جشنواره از 29 آبان ماه تا 3 آذر ماه ادامه خواهد داشت و نمايش فيلم ها در سينما هويزه اكران مي شود.

 

 

دبير جشنواره فيلم هشت در خصوص آثار ارسالي افزود : تاكنون بالغ بر 120فيلم دبيرخانه جشنواره فيلم هشت رسيده كه بيشترين آن سهم شهر مشهد است.

 

 

وي تاكيد كرد : زمان اين آثار از حداقل 100ثانيه تا حداكثر 50 با موضوع داستاني يا مستند با رويكرد فيلم حرفه اي مي باشد.

 

 

دبير جشنواره فيلم هشت در خصوص هيات داوران گفت : در اين جشنواره تعدادي از كارشناسان و كارگردانان برجسته مشهدي و تهراني حضور خواهند داشت كه تاكنون رايزني هايي براي حضور انجام شده است.

 

 

وي محورهاي جشنواره را بخش موضوع آزاد و چهار بخش ويژه دانست و افزود  : در بخش ويژه اين جشنواره محورهاي مشهد شهري كه دوست مي دارم ، ايثار و شهادت ودفاع مقدس ، مفاهيم قرآني ، فرهنگ منور رضوي ، عفاف و حجاب ، ميراث فرهنگي و گردشگري و صنايع دستي خراسان رضوي است.

 

 

وي در پايان تاكيد شد : اين جشنواره به همت موسسه توسعه سينمايي فارابي خراسان و مشاركت مديريت امور هنري شهرداري مشهد مقدس ، بنياد شهيد استان خراسان رضوي سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان ، روزنامه شهرآرا  هفته نامه نخست برگزار مي شود .

 

دبيرخانه اين جشنواره مجتمع فرهنگي وهنري امام رضا (ع) موسسه توسعه سينمايي فارابي خراسان مي باشد.


معبر
علي سعادت | 11:54 - 9 آبان 1389برچسب: فيلم هشت ايثار شهادت,
+ |
سینمای دفاع مقدس کجاست ؟

هفته دفاع مقدس ، سمبلی است برای پاسداشت هشت سال مقاومت ایران اسلامی در برابر تهاجم سراسر ظالمانه استکبار جهانی بوسیله آلت دستی همچون دیکتاتور سرنگون شده کشور عراق صدام حسین ، که بهره گیری از این موقعیت می تواند عاملی برای شناختن مردان و زنانی باشد که بدون هیچگونه سابقه در زمینه های نظامی ، فقط به عشق محافظت از دین و آیین و مملکت خویش ، پای در این مسیر نهادند و با پیروی از رهبری الهی ، حماسه ماندگار مقاومت را خلق نمودند .

بدون تردید یکی از اصلی ترین حوزه های نشر و گسترش فرهنگ دفاع مقدس ، وادی هنر است که چندی پیش نیز با تاکیدات مقام معظم رهبری به تولیدات هنرمندانه در زمینه های فرهنگی ، راه جدیدی پیش روی فعالان این عرصه گشوده شد . اما با نگاهی به این عرصه از منظر هنر ، باز هم کاستی های فراوانی رخ می نماید ، کاستی هایی که اکثر آنان از سیاستهای نادرست برخی مسئولان از پایان جنگ تاکنون نشات می گیرد و با تغییر رویکرد آنان میشود گفت بسیاری از این کاستی ها قابل رفع و رجوع است .

معبر

ادامه مطلب
علي سعادت | 12:17 - 1 مهر 1389برچسب:سینما,دفاع,مقدس,
+ |

صفحه قبل 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 صفحه بعد

منوي اصلي
خانه
پروفايل مدير وبلاگ
پست الکترونيک
آرشيو وبلاگ
عناوين مطالب وبلاگ

درباره وبلاگ

به وبلاگ معبر خوش آمديد (تخصصي دفاع مقدس)

نويسندگان

علي سعادت

موضوعات مطالب

دفاع مقدس
رسانه ها،اخبار،مطبوعات
خاطرات
كتاب،شعر،داستان،طنز
شهدای گمنام
خانواده شهدا
عملیات ها
بسیج
مناطق عملیاتی
جانبازان
آزادگان
سرداران،شهدا
فرهنگ دفاع،جبهه
فرهنگ ایثار و شهادت
دل نوشته ای با شهدا
جشنواره ،مسابقات
فضاي مجازي،جنگ نرم و...
سينما ،تئاتر،تلويزيون
راهيان نور

نشانك وبلاگ معبر
معبر - وبلاگ تخصصي دفاع مقدس

كد لوگوي معبر

ساير امکانات

RSS


ورود اعضا:

خبرنامه وب سایت:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید




آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 421
بازدید دیروز : 119
بازدید هفته : 421
بازدید ماه : 4371
بازدید کل : 116369
تعداد مطالب : 667
تعداد نظرات : 60
تعداد آنلاین : 1

مسابقات وبلاگ نويسي

مسابقه بزرگ وبلاگ نویسی سبک بالان به مناسبت هفته دفاع مقدس

اولین جشنواره «وبلاگ‌نويسی دفاع مقدس» در يزدجشنواره وبلاگ نویسی حماسه نگاران بسیج و انقلاب اسلامیجشنواره وبلاگ نویسی تبیان در حال برگزاری است . ثبت نام کنید